T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Vali Yılmaz, Tefenni Yeşilköy’de İyi tarım Uygulamaları Sertifika Törenine Katıldı

Yayın Tarihi : 27.03.2018
​Vali Şerif Yılmaz, meyvecilikte marka olma yolunda ilerleyen Tefenni ilçesinin üreten, çalışan köyü Yeşilköy’e ziyarette bulundu.
 
Geçtiğimiz yıl, meyve alım satım merkezinin açılışı için Yeşilköy’e gelen Vali Yılmaz bu yılda üreten, çalışkan, emektar Yeşilköylüleri yalnız bırakmayarak İyi Tarım Uygulamaları Sertifika Dağıtım Töreni  davetlerini geri çevirmedi.
 
Yeşilköy’e gelişinde Vali Yılmaz’ı, Tefenni Kaymakamı İlker Eker, Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, Yeşilköy Muhtarı Abdurrahman Erkan ve köylüler karşıladı.
 
73 çiftçi kursiyerin sertifikalarını aldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. İyi Tarım Uygulamaları Eğitimi konusunda Ziraat Mühendisi Neşe Sevinç’in bilgilendirmede bulundu. Sertifikalar dağıtılmadan önce Yeşilköy Muhtarı Erkan ve Vali Yılmaz konuşma yaptılar.
 
Konuşmaların ardından eğitimlerini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanan Yeşilköy’lü çiftçilere sertifikaları Vali Şerif Yılmaz tarafından dağıtıldı. Samimi bir ortamda gerçekleşen programın sonunda sertifikalarını alan çiftçiler Vali Yılmaz ve protokolle hatıra fotoğrafı çekilerek, temsili kep attılar.
 
Yeşilköy programının ardından Vali Yılmaz, Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz’ü makamında ziyaret etti.
 
Vali Yılmaz sertifika dağıtım töreninde yaptığı konuşmada;
Bir yılı geçmedi kısmet yine birlikte olduk. Çok şükür iyi günde ve güzel günde beraber olduk. Allah bu güzelliklerimizi  iyiliklerimizi daim kılsın. Geçen yıl geldiğimizde Meyve alım satım merkezinin açılışını yapmıştık. Gerçekten Burdur 'un en fazla meyve üretimi olan bir köyündeyiz. Onun için ikinci defa buradayız. Ürettiğiniz için tekrar buraya geldik. İnşallah daha güzel programlarda tekrar beraber oluruz. Bunu niye söyledim gitmediğimiz köylerimiz var, ancak üreten çalışan köylerimizin her zaman yanında olduğumuzu belirtmek istiyorum, üretene önceliklerimiz daha fazla. Ayrıca meyve diyince Yeşilköy akla geliyor. O açıdan bakınca biraz daha önem arz ediyor.
 
Bugün sertifika dağıtım töreni için buradayız, öğrenmenin yaşı yok beşikten mezara kadar öğreneceğiz. Öğrenmenin öğrenciliğin sonu yok. Gerek organik tarım, gerek iyi tarım uygulamaları ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın talimatlarıyla tüm Türkiye de olduğu gibi ilimizde de çalışmalara başladık. Belli bir dönem insanlar aldıkları meyvenin şekline veya parlaklığına bakıyordu. Ama şuanda markete giden tüketici bu ürünün nerede üretildiğini hangi şartta üretildiğine bakarak tüketiyor. O açıdan baktığımızda iyi tarım uygulamalarının her alanda devam etmesi lazım.
 
Özellikle Yeşilköy ile ilgili bir kaç hususu paylaşmak istiyorum. Geçen yıl geldiğimizde henüz Başpınar'dan gelen yol asfalt değildi. Yapacağız dedik, hem genişlettik hem de yolu yaptık. Güzel bir yol olmuş hayırlı olsun. Yine şuan itibariyle 4 bin dekar sulanabilir alanımız var. Bu alanın genişletilebilmesi ile ilgili yeni bahçe yapmak isteyen talepleri de dikkate almak suretiyle Çaylı Barajında gövdeyi yükselteceğiz, toplanacak olan su miktarını çoğaltacağız. Artı yeni kapalı sulama sistemiyle beraber ilaveyle beraber sizin talepleriniz karşılanacak. Sulanabilecek olan alan 5 bin 700 dekara çıkacak. Bu da ikincisi yine üçüncüsü sizlerin adına geçen Tefenni'ye geldiğimizde şöyle bir talep daha geldi. Tarımda modern bütün teknikleri kullanıyoruz hamdolsun. Başpınar ile sizin aranızda erken uyarı sistemi var. Bana söylenen iki köy arasında rakım farkı dikkate alınmak suretiyle her iki köyün işine de yaramıyor. Her iki köyümüze de yaramadığı için iki köyümüze de yapılması gerekiyor. İşin gerçeği bu seneki bütçemizde böyle bir şey düşünmedik. Arkadaşlarımızdan böyle bir talep geldikten sonrada geçen hafta talimatı verdik bu haftada parayı aktarıyoruz. Şuan ki yerden sökeceğiz, onu Başpınar'a, yeni erken uyarı sistemini de buraya kuracağız. Her iki köyde de sağlıklı bir şekilde verilerden istifade etmiş olacaksınız. Oradaki bana göre israftır. Kullanılmadığına göre boş duruyor demektir. Her iki köyümüzün de ihtiyaçları karşılanmış olacak.
 
Ben buradaki rakamları da ifade etmek istiyorum. İlimizdeki meyveciliğin yüzde 10 sadece Yeşilköy'de yapılıyor. Elma üretiminin 3 de 1'i bu köyde yapıldığını söyleyebiliriz. Yıllık 5 bin ton elma, vişnede de bin tona yaklaştık. Bunu desteklemek için söyledim. Bizim size vermemiz gereken destekler ne ise kapalı sistem sulama dahil olmak üzere bunun tamamını yapacağız yeter ki siz üretin, siz ürettikten sonra biz elimizden gelen bütün destekleri üretene vermeye devam edeceğiz.
 
Bugün Nevruz Bayramı, Türk Dünyasının her karış toprağında kutlanan bir bayram, öncelikle bayramınız kutlu olsun. Bu hafta yaşlılar haftası. Özellikle yaşlılar bir hafta münhasır hatırlanmaması gerekiyor. Büyüklerimiz her zaman her daim bizim baş tacımızdır. Ama hafta vesilesiyle de onlara karşı yapmamız gereken görevlerimizi tekrar belki çocuklarımıza, gençlerimize hatırlatmamıza vesile olur ama bizim her daim büyüklerimizin başımızın tacı olduğunu bilmeleri gerekir. Bunu da göstermemiz gerekir. Evlatları olarak bizlerin de bunu göstermemiz gerekir. Anaya babaya ah demenin bile ne hükmü olduğunu hocalarımız söylüyorlar. Onlara da baktığımızda kendi kültürümüz ve geleneğimizden gelen değerlerimize sahip çıktığımız da Anne Babalarımızın Dedelerimizin Ninelerimizin bizlerden daha fazla razı olacaklarını bizlerden memnun kalacaklarını özellikle gençlere hatırlatmak istiyorum.
 
Bir de sulamalarla ilgili bu kuraklıklardan kaynaklanan sıkıntılar olmaya başladı. Türkiye'nin her yerinde olduğu gibi bizim suyu tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Bu hem sulama hem içme suyunda.  Zaten bizim kültürümüz bunu emrediyor, biz bazı şeyleri yeni yeni anlamaya başladık. Darlık olunca öğrenmeye başladık. Abdest alırken dahi suyun israf edilmemesini söyleyen bir dinin mensubuyuz. Ama maalesef bunu yıllarca suyun bitmeyeceğini tükenmeyeceğini düşündük. O nedenle de bizim göl ve göletlerimizde barajlarımızda sular azalmaya başladı. Bunu yıllarca vahşi sulamayla yaptığımız için. Onun önüne geçilmesi için de özel idareden olsun, DSİ tarafından yapılan bütün tesislerde şuan kapalı sistem sulama yapıyoruz. Ayrıca önceden yapılan kanalları da yeni yapılan kapalı sisteme dönüştürüyoruz ki mevcut sularımızda iklim koşulları da dikkate alınmak suretiyle daha ekonomik bir şekilde kullanmamız lazım. Çok su vermek sebze ve meyve için önemli değil. Önemli olan ihtiyacı kadar vermektir.
 
Ben tekrar belge alanları tebrik ediyorum. Allah bol bereketli kazançlar versin. Bu sene pek kar yağmadı. İnşallah kuraklık olmaz. Ağaçlar çiçek açtı don olmaz inşallah. Bol bereketli kazançlar olur diliyorum" dedi.